![]()
|
| |||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Szukaj | Dzisiejsze posty | Oznacz wszystkie fora jako przeczytane |
|
| | Udostępnij | Narzędzia wątku |
| | #101 |
| Dołączył: 29.08.2011 Skąd: Norway
Reputacja: 31 | How to bite it, without eating it? @mario72k Na wstępie dzięki za taki obszerny wpis. Lubię jak ktoś czyta ze zrozumieniem i potrafi swoje refleksje przelać na słowa - nawet gdy ma w zamiarze pokazać, że się mylę (choć nie do końca jest to Twoją intencją jak widzę). Zadałeś wiele pytań, ale jakoś postaram się na nie rzeczowo udzielić odpowiedzi. Mam nadzieję, że wyczerpujących ale jeśli nie to możesz drążyć dalej - chętnie podyskutuję.
Mam nadzieję, że jest wyczerpująco i pozdrawiam, rrobcioo
__________________ "Poglądy są jak dupa, każdy jakieś ma, ale po co od razu pokazywać..." |
| | |
| | #102 | ||||
Reputacja: 31 | Spotkania nadchodzące zamieszczam trochę wcześniej z uwagi na plany w weekend. METZZZZZZ!!!! Cytat:
17.12.11. Empoli - Grosseto kurs: 3.11 (Pinnacle) Stawka: 32$ PW: 99.52$ Bilans: -40.04$ Cytat:
17.12.11. Estoril - Moreirense kurs: 3.20 (Bet365) Stawka: 8$ PW: 25.6$ Bilans: -5.3$ Cytat:
16.12.11. Metz - Lens kurs: 3.00 (WillHill) Stawka: 1024$ PW: 3072$ Bilans: -2047$ Cytat:
17.12.11. Cordoba - Huelva kurs: 3.33 (Pinnacle) Stawka: 1$ PW: 3.33$ Bilans: +55.58$
__________________ "Poglądy są jak dupa, każdy jakieś ma, ale po co od razu pokazywać..." | ||||
| | |
| | #103 |
| Dołączył: 28.11.2008
Reputacja: 6 |
Na progresji wygrywałem sumy rzędu 10000 PLN i przegrywałem takie same, ogólnie wychodziłem na zero. Więc wiem jakie to ciśnienie na wyższych poziomach gdy grasz za prawdziwą kasę ale do rzeczy. 1. W/g mnie zbyt dużą uwagę przykładasz do wyboru drużyny. W przypadku remisów takie prawdopodobieństwo jest naprawdę trudne do oszacowania. Statystyki historyczne to nie jest wiarygodne źródło. Najbardziej mierzalny jest % remisów na ligę z ostatnich kliku latach. Wiem, że na tym polega test i chcesz go przeprowadzić rzetelnie i wyciągnąć wnioski, pochwalam to bo rzadko taki temat trafia się na tym forum. 2. Nie odniosłeś się do mojego wcześniejszego postu z danymi historycznymi remisów. Rozumiem progresja nawet wirtualna na żywo to odniesienie kapitału do kursów i stawkowania do tego dochodzą emocje. Jednak dysponując obszernymi danymi statystycznymi typu seria bez remisu jednej drużyny mógłbyś postawić hipotezę a następnie ją zweryfikować i byłoby to o wiele bardziej wiarygodne i mierzalne niż wirtualna progresja na 5 drużyn. Bo wtedy możesz zweryfikować statystyki dla np. 100 drużyn lub 1000 tylko trzeba do tego przysiąść i to zebrać albo znaleźć. 3. Twoja progresja jest nieelastyczna. Weźmy przypadek z Metz (do przerwy prowadzą 2-0 więc szansa na remis i co za tym idzie skuteczną progresję jest mała). W takim przypadku może warto by zagrać po obniżonym kursie 2.0 lub nawet 1.5 odrobić część kapitału na 2 razy (?) Tak naprawdę za spory kapitał obstawiasz zdarzenie, który ma większe szansę na porażkę niż na sukces. Może przy dużych stawkach warto spłaszczać kurs
__________________ Akcja społeczna ilemogewypic.pl |
| | |
| | #104 |
| Dołączył: 17.12.2011 Skąd: Gdańsk
|
Witam rrobcioo, Nie ukrywam, że zainteresowałem się ostatnio metodą progresji w obstawianiu meczy. Jako, że jestem osobą, która lubi zawsze robić coś " profesjonalnie " zacząłem szukać licznych wątków dot. progresji. Trafiłem właśnie na Twój wątek i nie ukrywam, że przejrzałem wszystkie Twoje pliki, które wrzuciłeś i analizy, o których tu pisałeś. Sam chcę zacząć progresję wybierając drużynę z ligi francuskiej lub serie B. Mam kilka pytań, na które jeżeli znajdziesz czas proszę odpowiedz: 1) Czy aby zmniejszyć ryzyko, co wiążę się z mniejszym zyskiem warto byłoby obstawiać ciągiem Fibonacciego? 2) Którą drużynę byś wybrał do grania progresji z: Bordeaux, Vicenza, Sampdoria Genua, Auxerre, 3) Co sądzisz o takiej Sampdoria Genua która ma bilans 5 Z, 11 R i 3 P ? Czy można uważać, że nadal Sampdoria ma szanse utrzymywać taki wysoki współczynnik remisów ? 4) Czy zamierzasz zatrzymać progresję przy METZ przy, x poziomie ? Mam nadzieję, że te pytania nie sprawią Ci problemu w odpowiedzi. Zaznaczam też, że jestem laikiem, który po prostu chciałby zacząć zbudowanie solidnego fundamentu pod pierwszą sesję z progresją. Pozdrawiam Simao Ostatnio edytowane przez Simaopl ; 17-12-2011 o 20:10 Powód: błąd |
| | |
| | #105 | |
| Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Wschód
Reputacja: 69 | Cytat:
__________________ Z cyklu "Przykazania Typera": 7. Nigdy nie obstawiaj przeciwko Serbom! FAQ na temat tradingu sportowego! | |
| | |
| | #106 |
|
Rozumiem. Właśnie dziś Chelsea zremisowała po raz pierwszy od 14. spotkań. Ciekawe czy ktoś dotrwał do 14-tego poziomu |
| | |
| | #107 |
Reputacja: 31 | @ Simaopl Dzięki za docenienie mojej pracy - fajnie, że Ci się podoba. Na wstępie podkreślę jednak, że odradzam Ci grę progresją (powtarzam to wciąż i wciąż, bo trzeba), gdyż jest to sposób gry, który IMHO przynosi stosunkowo niewielki zysk w porównaniu z niezbędnym kapitałem i czasem gry (ten ostatni czynnik zależny jest już od rodzaju progresji). Te słowa pewnie brzmią dziwnie w tym temacie, ale prawda jest taka, że nie powstał on po to aby popularyzować, czy zachęcać do gry tą metodą, ale do udowodnienia, że nieprawdą jest (lub mocno wyolbrzymioną złą sławą), że progresja to zło bezwzględne i prowadzi prosto do piekła i bankructwa. Ale do rzeczy:
Laik, nie laik - wydajesz się mieć łeb na karku, a mało tu ostatnio takich ludzi. Tak mało, że aż mnie to zniechęca do częstego zaglądania na to forum. Dla Ciebie tymczasem pozdrowienia i życzenia owocnych przemyśleń. Peace, rrobcioo
__________________ "Poglądy są jak dupa, każdy jakieś ma, ale po co od razu pokazywać..." |
| | |
| | #108 |
|
Masz rację, w tych czasach coraz mniej można spotkać się z ogarniętymi ludźmi, szczególnie w internecie, gdzie praktycznie każdy ma dostęp i może sobie pisać co tylko zechce. Zadziwiłeś mnie z tą opinią dot. Progresji. Byłem pewien, że to będzie mój system. Po prostu ciężko trafić, żeby dojść do 10tego poziomu ale jak widać, można ( METZ ) No i wtedy jest faktycznie stres na wyższych poziomach. Czyli zostaje mi luźne typowanie meczy " na czuja " ? Ahh... chciałem jakoś przechytrzyć system. No cóż.. życzę z całego serca aby Metz zremisował, będę uwazać na następną kolejkę. Starcie z Angres może jak najbardziej być remisowe, więc I'll keep my finger crossed.
|
| | |
| | #109 |
| Dołączył: 27.05.2011 Skąd: Różnie
Reputacja: 9 |
Jak tak patrze na ten system to sie zastanawiam co wlasciwie jest w nim dobrego.... po pierwsze jak druzyna sporo remisuje to niewiele zarobisz....po drugie jak druzyna ma serie bez remisow to mozesz okazac sie bankrutem.... tak naprawde jedynym dobrym rozwiazaniem w przypadku progresji jest to gdy druzyna remisuje co pewien czas.... tylko wtedy przynosi to odpowiednie zyski.... reszta to albo zabawa albo bankructwo.... ale to moja opina nikt nie musi sie z nia zgadzac....Pozdro |
| | |
| | #110 |
| Ban Dołączył: 23.03.2007
| Tak sobie czytam ten wątek i wracają wspomnienia, kiedy sam walczyłem (z) progresją |
| | |
| | #111 | |
Reputacja: 31 | D-Day Nadszedł Dzień Sądu. Progresja na drugoligowy zespół Metz dotarła do ostatniego etapu swojego biegu. Kapitał na każdą z 4 prowadzonych w tym temacie progresji jaki założyłem sobie na samym początku zabawy wynosił 4095$. Jak widać poniżej, dzisiejszy zakład wyczerpie budżet, a tym samym zadecyduje o dalszym być albo nie być tej progresji. Długo zastanawiałem się co stanie się gdy ta progresja nie powiedzie się. Doszedłem do wniosku iż nadal będę śledził rozwój wypadków teamu Metz, a gdy padnie upragniony remis przeanalizuje ciąg pod kątem tego co można było zrobić, aby temu zapobiec. A pomysłów mam już kilka. Nie uprzedzając faktów chciałbym jednak przyznać, że obecna sytuacja w 100% wynika z mojego zaniedbania i zbytniej pewności siebie (wiary w Metz?). Szczegóły po spotkaniu. Cytat:
20.12.11. Angers - Metz kurs: 3.07 (Pinnacle) Stawka: 2048$ PW: 6287.36$ Bilans: -4095$
__________________ "Poglądy są jak dupa, każdy jakieś ma, ale po co od razu pokazywać..." | |
| | |
| | #112 | |
| Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Wschód
Reputacja: 69 | Cytat:
__________________ Z cyklu "Przykazania Typera": 7. Nigdy nie obstawiaj przeciwko Serbom! FAQ na temat tradingu sportowego! | |
| | |
| | #113 |
Reputacja: 31 |
Mogłem około 6-7 progu kontynuować ją na innym zespole. Przerwanie nie wchodzi w grę, bo to automatycznie generuje stratę na tyle dużą, że ciężko ją tym sposobem gry odrobić. Podobnie myślałem przy Empoli, ale jednak włosi zremisowali następne spotkanie. Inna kwestia to zmiana stawkowania - już nie na zysk, ale na zwrot stawki.
| | |
| | #114 |
| Dołączył: 28.11.2008
Reputacja: 6 |
Heh.. a tu u Ciebie rrobcioo ciągle te same utarte półprawdy na temat progresji remisowej w dodatku powtarzane przez samego autora, który notabene odwalił kawał dobrej teoretycznej roboty. Powtarzam już po raz któryś remis w każdym spotkaniu jest zdarzeniem rozłącznym a to znaczy, że nie ma to najmniejszego znaczenia czy drużyna zremisowała czy nie zremisowała od 5, 10, 20, 50 spotkań. W związku z tym twoje stwierdzenie, że zmieniłbyś zespół przy którymś tam progu jest bez sensu i nie ma żadnych racjonalnych podstaw.
__________________ Akcja społeczna ilemogewypic.pl |
| | |
| | #115 |
| Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Księstwo Słupskie
Reputacja: 368 |
Ja gram na remis ale tylko w wypadku United i zawsze wyjazd a czasami mecz domowy... gram od początku tego sezonu i wygląda to dotąd następująco: 1) Manchester City - Manchester United - Mecz o Tarczę, teren neutralny kurs: 3.15 stawka: 2zł ew.wygrana: 6.30 stan: -2 2) WBA - MUFC kurs: 3.80 stawka: 4zł ew.wygrana: 15.20zł stan: -6zł 3) MUFC - AFC kurs: 4.33 stawka: 8zł ew.wygrana: 34.64zł stan: -14zł 4) Bolton - MUFC kurs: 4.30 stawka: 16zł ew.wygrana: 68.80zł stan: - 30zł 5) Leeds - MUFC kurs: 4.00 stawka: 32zł ew.wygrana: 128zł stan: -62zł 6) Stoke-MUFC (1-1) kurs: 3.60 stawka: 64zł ew.wygrana: 230.40zł stan: 230.40-64-32-16-8-4-2=+104.40zł Po tym zacząłem na nowo od trochę wyższego progu na start 3zł... 1) LFC-MUFC (1-1) kurs: 3.15 stawka: 3zł ew.wygrana: 9.45 stan: 104.40-3+9.45= +110.85zł Po czym zaś na nowo tym razem na start 6zł 1) Aldershot - MUFC kurs: 6.00 stawka: 6zł ew.wygrana: 36zł stan: 110.85-6= 104.85zł 2) Everton - MUFC kurs: 3.40 stawka: 12zł ew.wygrana: 40.80zł stan: 104.85-12= 92.85zł 3) Swansea - MUFC kurs: 3.90 stawka: 24zł ew.wygrana: 93.60zł stan: 92.85-24= 68.85zł 4) MU-NU (1-1) kurs: 4.65 stawka: 48zł ew.wygrana: 223.20zł stan: 68.85+223.20=+292.05zł No i znowu od nowa... teraz 5zł na start... 1) AV-MUFC kurs: 3.60 stawka: 5zł ew.wygrana: 18zł stan: 292.50-5=287.05zł 2) Basel-MU kurs: 4.00 stawka: 10zł ew.wygrana: 40zł stan: 287.05-10=277.05zł 3)QPR-MUFC kurs: 4.33 stawka: 20zł ew.wygrana: 86.60zł stan: 277.05-20zł=257.05zł Jak widać póki co jest plus i to całkiem fajny biorąc uwagę,że zacząłem od 2zł... skupiłem się na drużynie i lidze w której się bardziej orientuje, wiem z kim United idzie ciężko bez względu na teren a do tego prawdopodobieństwo X w takich meczach jak z Chelsea, AFC, City jest spore... do tego jestem na bieżąco z formą MU, kontuzjami co pozwala trafić ciekawie tak jak w wypadku meczu United ze Srokami tyle ode mnie i sorry jak się nie potrzebnie wtrąciłem
__________________ "(...) City może się rozwijać, ale jeśli kochasz United, to wiesz, że to coś więcej niż tylko sukces." |
| | |
| | #116 | ||
| Dołączył: 16.09.2011 Skąd: Opole
Reputacja: 4 |
Dziękuję Gospodarzowi za odpowiedź (16.12.) na moje przydługie filozofowanie. Ad.2. Cytat:
Cytat:
Ad.3. Być może się nie zrozumielismy. Ja nie negowałem wzięcia pod lupę 4 drużyn na raz tylko zaledwie jednej drużyny z tej samej ligi.Jeśli we francuskiej w tym sezonie własnie Metz będzie czarną owcą bez remisu, a we włoskiej właśnie Empoli, a w Portugalskiej.....itd. JA wziąłbym pod lupę przynajmniej 3 drużyny z TEJ SAMEJ ligi. Ad.4. B. Faktycznie tak zrobiłeś.... ja bazując na Twoim doświadczeniu przeczekałem więcej...12 kolejek Dziękuję Ci za odpowiedzi i Twój punkt widzenia. nadal obserwuję ten temat (wcale nie przeszkadza mi, że jest czysto teoretyczny)! Pozdrawiam i życzę Spokojnych Rodzinnych i Wesołych Świąt!!! | ||
| | |
| | #117 | |
| Dołączył: 16.09.2011 Skąd: Opole
Reputacja: 4 | Cytat:
Mam pytanie: czy prowadzisz statystykę tu na forum czy tylko w swoim komputerze? | |
| | |
| | #118 | |
Reputacja: 31 |
Gwoli ścisłości i w celu dochowania formalności: Cytat:
BANKRUT Zastanawiałem się, co to oznacza dla dalszego biegu tego eksperymentu i wnioski (te mniej oczywiste) nie przychodzą wcale łatwo. Z jednej strony udało mi się udowodnić (patrz pliki Worda w poście#1), że ten sposób gry ma swój logiczny byt, z drugiej strony jego niedoskonałości rzucają mroczny cień na całość filozofii. Wielokrotnie podkreślałem tutaj, że nie jestem zwolennikiem, ani promotorem tego typu gry, gdyż jest ona mało efektywna w stosunku do wymaganego kapitału (który okazał się być w przypadku Metz niewystarczający) oraz czasu potrzebnego do realizacji (mowa tu o tym konkretnym sposobie gry). Po ostatnich wydarzeniach w lidze francuskiej pada jeszcze jeden, bardzo ważny argument: Nie znacie dnia, ani godziny kiedy wszystko jebnie z hukiem, niczym szkolny sedes w czasie około sylwestrowym Chciałem obronić honor niedocenianej i oczernianej progresji, bo denerwowało mnie już czytanie na różnych forach opinii wygłaszanych przez "graczy", z kategorii tych, którzy nie potrafią złożyć nawet kuponu systemowego, którzy twierdzili jakie to zło, szatan, "wiedz, że coś się dzieje". Prawda jest jednak taka, że gdyby był to sposób doskonały, to obroniłby się sam. Ale życie to nie jest bajka i wychodzi na to, że żaden system nie jest doskonały i nie można wierzyć, że jakiś algorytm pozwoli nam wygrywać. To zapewne nudne, ale po raz kolejny dochodzimy do wniosków, że tylko ciężka praca, ekspercka wiedza, mnóstwo poświęconego czasu i straconych pieniędzy mogą pozwolić nam uczynić z bukmaherki sposób na zwiększenie domowego budżetu. Tyle. Co z pozostałymi progresjami? Myślę, że znajdę tyle czasu aby poprowadzić je do końca (czyli bankruta, lub końca sezonu Chciałbym w tym miejscu podziękować wszystkim, którzy obserwowali temat, a najbardziej tym, którzy zabierali w nim głos. Wasze zdanie (jakie by nie było), było dla mnie ważne. Prawdopodobnie również w tym miejscu powinny pojawić się przeprosiny dla tych, których tutaj obraziłem, bądź uraziłem, ale po dłuższym namyśle stwierdziłem, że te osoby swoimi pozbawionymi grama pomyślunku wypowiedziami same sobie na to zasłużyły. Przeprosiny więc się nie pojawią, a ja dalej będę spał jak dziecko. Zapraszam do dalszej obserwacji, Peace, rrobcioo
__________________ "Poglądy są jak dupa, każdy jakieś ma, ale po co od razu pokazywać..." | |
| | |
| | #119 |
| Dołączył: 18.12.2011 Skąd: Poznań
Reputacja: 14 |
Witam Ja swoją przygode z progrsją zacząłem pod koniec paździenika za namowa kolegi. Od razu poszedłem z grubej rury, postanowiłem zastosować dość ryzykowną taktyke i obstawiłem 11 drużyn (8 z ligi francuskiej, Dortmund, Napoli i Rayo Valecano), nie wiem jak mogłem być tak głupi ale po przeanalizowaniu statystyk tych drużyn z ostatnich 2 sezonów stwierdziłem, że nie powinno być wtopy. Ogólnie to na początku wpłaciłem 70zl a na kolejne zakłady zarabiały na siebie poprzez remisy juz wygrane (zazwyczaj remis wchodził dla 3 lub 4 poziomu), przyznam się szczerze, że na to po cichu liczyłem. Na początku grudnia stwierdziłem, że już nie obstawiam nowych progresji i tylko kończe już zaczęte (głównie za sprawą tego że znalazłem to forum i przeczytałem co nieco o progresji, krótko mówiąc przeraziłem się widma bankructwa, mimo że wpłaciłem tylko 70zl Na szczęście udało mi się ukończyć wszystkie progresje okładnie wczoraj (remis Auxxere - 8 poziom progresji, Caen - 6lvl, Lorient -7lvl i Nice - 7lvl). To były moje poziomy progresji, wcześniej tylko Borussia D. doszła do 7lvl. Ogólnie rzecz biorąc to wygrałem na czysto 2000zl, aczkolwiek na razie robie sobie przerwe od progresji tego typu na remisy. A teraz moja propozycja na progresje: Zwycięstwo (trzydrogowo 1X2) średnio dobrej drużyny w NHL, progresja x2,1 lub x2,2. Jestem w trakcie analizowania osatnich sezonów i muszę stwierdzić że biorąc ww drużyne nie zdarzały się przypadki serii porażek większej niż 10 (lub jeszcze do takich nie doszedłem). Narazie jestem na etapie analizy poprzednich sezonów. Jeżeli ktoś już tak obstawiał to proszę o komentarz pzdr. |
| | |
| | #120 | |
Reputacja: 31 | Cytat:
28.12.11. Santa Clara - Estoril kurs: 3.20 (Bet365) Stawka: 16$ PW: 51.2$ Bilans: -21.3$
| | |
|
|
| |
| | ||||
| Temat | Autor | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post |
| United-REMIS-Zysk by Bobo | bo86bo | Kupony | 23 | 23-02-2012 09:50 |
| Progresja- remis | grand123 | Systemy Bukmacherskie | 31 | 02-04-2011 19:38 |
| Progresja na remis Chelsea | darius010 | Systemy Bukmacherskie | 40 | 28-12-2009 14:01 |
| Progresja Na Remis | Lionel_Andrés_Messi_10 | Kupony ze Statystykami | 0 | 22-09-2008 16:08 |
| progresja na remis | h2o | Hokej | 1 | 30-11-2005 16:23 |