![]()
|
| |||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Szukaj | Dzisiejsze posty | Oznacz wszystkie fora jako przeczytane |
|
| | Udostępnij | Narzędzia wątku |
| | #1 |
| Dołączył: 19.06.2008
Reputacja: 433 | Tenisowa wiedza a nieprzewidywalność tego sportu Kończy się sezon tenisowy, do zakończenia pozostały niespełna dwa tygodnie, trochę krótko, ale myślę, że zdążę przetestować tu swoją strategię na granie, a może zdecyduje się grać także inne dyscypliny. Wiadomo nie od dziś, że nie ma pewnego sposobu na ogranie buka, zawsze można przegrać a "pomocne" progresje mogą nas jeszcze szybciej wykończyć. Od wielu lat interesuje się tenisem, pierwszy wniosek jaki wyciągnąłem dosyć szybko to fakt, że sporty indywidualne, a szczególnie tenis to dyscyplina w, której nie ma nic pewnego. Każdy zawodowy gracz TOP200 ATP rozgrywa w sezonie niesamowitą liczbę spotkań (nawet Ci słabsi, którzy dopiero wchodzą do challi, aby się tam dostać muszą najpierw pokonać wielu rywali na niższym szczeblu rozgrywek). To właśnie to natężenie spotkań, z których wynika zmęczenie, którego nie da się przewidzieć, także psychika zawodników, która często okazuje się słaba, to wszystko skłania się ku temu, że tenis to bardzo nieprzewidywalny sport (zresztą jak każdy inny). Właśnie dlatego uważam, że najgorsze co możemy zrobić to grać tu na faworytów, bo to prędzej czy później musi się skończyć klęską. Można tak powiedzieć o każdej dyscyplinie, ale granie wszędzie przeciwko faworytom, bo sport jest nieprzewidywalny także jest bez sensu. Uważam, że posiadając odpowiednią wiedzę na temat danej dyscypliny można skupić się na graniu tylko i wyłącznie przeciwko nim. Spotkania tenisowe są bardzo często bardzo wyrównane mimo, że na papierze wygląda na to, że dany gracz powinien być zdecydowanym faworytem. W tym sporcie szalenie ważna jest forma dnia, której nie da się co prawda przewidzieć, ale możemy oszacować (według własnego zdania i wiedzy) czy dany gracz będąc w optymalnej formie ma szanse wygrać z faworytem buka (w 90% przypadków z tenisistom o wyższym rankingu, więc i lepiej grającym w ostatnim czasie), jeśli odpowiesz sobie, że tak i będziesz w stanie to poprzeć swoją wiedzą to jest całkiem realna szansa na to, że typ ma szanse powodzenia. Natomiast szanse na to, że któryś z tenisistów (ten na którego zagrałeś, lub jego przeciwnik) będzie miał dziś słabszy dzień są porównywalne (oczywiście trzeba do tego podejść z dystansem, wiadomo że Federer, Djokovic, czy nawet Anderson to zupełnie inna półka niż Berankis, Tomic, czy Dimitrov, a w zupełnie innej kategorii trzeba patrzeć na takich wariatów jak Brown, czy Dancevic). Więc chociaż do końca nie jesteś w stanie tego przewidzieć, to warto wziąć to pod uwagę, że są tenisiści którym zdarza się to częściej a są tacy którym zdecydowanie rzadziej. To tylko tak czysta teoretyka, ale tak naprawdę w tej strategii chodzi mi o to by wziąć pod uwagę jak najwięcej czynników i pamiętać o tym że to tenis i jednego nie jesteśmy w żaden sposób w stanie przewidzieć. Skoro tak jest typowanie na zwycięstwo faworyta jest kompletnym bezsensem. Zaczynamy ze stanem konta 220 PLN, stawki na razie to 10% budżetu, wiem że może to szybko doprowadzić do porażki (ale każde inne granie także, trzeba podjąć takie czy inne ryzyko jeśli chce się zarobić na bukmacherce, co nie jest łatwe). Strategia dla wielu na pewno będzie trudna do zrozumienia i w ogóle nie przekonująca, ale to mi nie przeszkadza. 220 PLN to nie jest bardzo wygórowana kwota, a bawiąc się w normalne progresje można stracić o wiele więcej. Chociaż trochę zapożyczyłem z progresji, gram po trzy typy płaską stawką, po czym zwiększam ją o 5% budżetu, znów trzy i znów 5%, choć jeśli coś trafię znów wracam do początku. Poniżej rozkład stawek: 1. 20 (10%) 2. 20 (10%) 3. 20 (10%) 4. 30 (15%) 5. 30 (15%) 6. 30 (15%) 7. 40 (20%) 8. 40 (20%) Jak widać tylko osiem poziomów, co ciekawe trafienie ostatniego wcale nie musi oznaczać zarobku. Jednak sądzę że jestem w stanie utrzymać skuteczność, która pozwoli na to by nie dochodzić do tych ostatnich prób, choć nie da się tego wykluczyć. Jeśli udałby się początek i kapitał się zwiększy to chętnie zmniejszę procentowo stawki, chciałbym dojść do momentu, gdy mógłbym sobie pozwolić na granie dowolnymi stawkami w przedziale od 2 do 5% budżetu. Mógłbym tak zrobić od razu, ale nie mam wystarczających środków, a sposobem opisanym powyżej postaram się je zdobyć i z czasem ulepszyć moją strategię, którą właśnie obmyśliłem i JESTEM PEWNY ŻE NIE JEST NAWET IDEALNA, ANI NAWET DOBRA. NIE JEST TO TEŻ ŻADEN SPOSÓB NA PEWNY ZYSK, ANI NAWET DOBRY POMYSŁ NA GRANIE, TO PO PROSTU MOJA STRATEGIA, KTÓRĄ CHCE WYPRÓBOWAĆ MIMO TEGO ŻE WYGLĄDA TO TROCHĘ ŚMIESZNIE. Zapraszam do śledzenia tematu i obserwacji |
| | |
| | #4 | ||
Reputacja: 433 | Cytat:
Cytat:
Stan konta: 280 PLN Dalej jedziemy stawką 10% budżetu, tym razem typ nie z tenisa, ale także przemyślany ---- B365 28 PLN Vive - Atletico (live przy stanie 4:4) 1 @ 4.0 DNB | ||
| | |
| | #6 | ||
Cytat:
Stan konta: 317.24 PLN --- B365 31 PLN Klizan - Beck (live przy stanie 2:3 w pierwszym secie) 1 @ 3.75 | ||
| | |
| | #10 | ||||
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Stan konta: 271.24 4 nietrafione i wystarczył jeden typ by zredukować stratę, chociaż nie do końca Edit: Mały chochlik wkradł się w obliczenia Ostatnio edytowane przez Mozi ; 18-11-2011 o 13:54 | ||||
| | |
| | #13 |
Reputacja: 433 | Bwin 27 PLN Manchester City - Newcastle (handi 0:1) 2 @ 3.25 Williamhill 41 PLN Bayern - BVB 2 @ 5.5 |
| | |
| | #15 | ||||
Cytat:
Cytat:
Cytat:
+62.5 Stan konta: 333.74 | ||||
| | |
| | #18 |
Reputacja: 433 | |
| | |
|
|
| |
| | ||||
| Temat | Autor | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post |
| Curling - pewne typy od zawdonika tego sportu! | Curler | Kupony | 33 | 25-02-2010 02:53 |
| Prasa vs. Gusto - tenisowa bitwa po raz trzeci ;p | Gusto | Challenge Bwin | 60 | 04-02-2010 15:34 |
| Batalia tenisowa: Prasa vs Olisadebe7 :| | Olisadebe7 | Challenge Bwin | 63 | 22-03-2009 13:40 |
| Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn | ms89 | Kupony ze Statystykami | 0 | 14-06-2008 01:13 |