![]()
|
| |||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Szukaj | Dzisiejsze posty | Oznacz wszystkie fora jako przeczytane |
|
| | Udostępnij | Narzędzia wątku |
| | #1 |
| Dołączył: 17.04.2007
Reputacja: 1907 | Arkusz kalkulacyjny 'zupełny'
Dokładnie rok temu postanowiłem stworzyć plik w excelu, który znacznie ułatwia zarządzanie budżetem i analizę gry. Po 11 miesiącach używania go nie znajduję w nim żadnych wad technicznych, dlatego postanowiłem się nim podzielić. Składa się on z 13 arkuszy, po jednym na każdy miesiąc oraz główny podsumowujący wszystkie miesięczne. Arkusz miesięczny wygląda następująco:
![]()
![]()
![]()
![]() To tyle jeśli chodzi o arkusz miesięczny. Winien jestem jeszcze informację o arkuszu podsumowującym nasze zmagania z bukami. Zawiera on dwie powyższe tabele (oczywiście w ujęciu rocznym) oraz tabelę dość podobną (dodane 3 wielkości) do drugiej. ![]() Praktyczne zastosowanie tych arkuszy można prześledzić w temacie, który prowadziłem tu na forum, np. w tym oraz tym poście Ogarnięcie tego jest średnio skomplikowane, ale jest kilka rzeczy o które trzeba zadbać np. bukmachera wybiera się z listy rozwijanej oraz trzeba go powiązać z odpowiednimi tabelami. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi być na tyle doświadczony w potyczkach z Excelem żeby sobie to zedytować. Dlatego jak ktoś chce niech napisze tutaj/na PW jak mu zedytować np. listę bukmacherów z których korzysta, listę kursów na których statystykach mu najbardziej zależy czy też ilość kuponów w miesiącu (domyślnie do 150). Wszelkie inne kwestie można też poruszyć w tym temacie. Wstawiam także czysty plik, taki z jakim zaczynałem ten rok. Miłego korzystania P.S. Byłoby fajnie jakbym po pobraniu dostał informację zwrotną jeśli się podoba. Tak więc cenna byłaby albo PW albo kliknięcie 'dzięki'.
__________________ David Ferrer-Juan Martin Del Potro-Richard Gasquet-Marin Cilic-Philipp Kohlschreiber-Andy Roddick-Carlos Berlocq David Nalbandian-Ryan Harrison-Sam Querrey-Guillermo Garcia Lopez-David Goffin-Igor Sijsling-Guillaume Rufin Ana Ivanovic-Angelique Kerber-Kiki Bertens-Arantxa Rus-Flavia Pennetta Ostatnio edytowane przez MacieqLeo ; 05-12-2011 o 22:32 |
| | |
| | #2 |
Reputacja: 1907 |
Pierwsza aktualizacja - w kolumnach mecz i typ można już wpisywać nieskończenie wiele spotkań i do każdego można przypisać odpowiedni typ.
__________________ David Ferrer-Juan Martin Del Potro-Richard Gasquet-Marin Cilic-Philipp Kohlschreiber-Andy Roddick-Carlos Berlocq David Nalbandian-Ryan Harrison-Sam Querrey-Guillermo Garcia Lopez-David Goffin-Igor Sijsling-Guillaume Rufin Ana Ivanovic-Angelique Kerber-Kiki Bertens-Arantxa Rus-Flavia Pennetta |
| | |
| | #3 |
Kolejna aktualizacja tego samego problemu: http://www.speedyshare.com/file/uRTW5/egzyl.xlsx Jak coś to pobierajcie stąd bo pierwszego posta nie mogę już edytować.
__________________ David Ferrer-Juan Martin Del Potro-Richard Gasquet-Marin Cilic-Philipp Kohlschreiber-Andy Roddick-Carlos Berlocq David Nalbandian-Ryan Harrison-Sam Querrey-Guillermo Garcia Lopez-David Goffin-Igor Sijsling-Guillaume Rufin Ana Ivanovic-Angelique Kerber-Kiki Bertens-Arantxa Rus-Flavia Pennetta |
| | |
| | #4 |
| Typer Dołączył: 06.10.2007 Skąd: Ty się ku*** urwałeś?
Reputacja: 666 |
Wielkie dzięki MacieqLeo za to, juz daje punkty repuchy. Wrócę tutaj do tematu, po miesiącu STYCZEŃ , jak ogarnę ten arkusz i napiszę co o tym myślę.
__________________ Ostatnio edytowane przez miki9971 ; 12-12-2011 o 23:15 |
| | |
| | #5 |
| Dołączył: 20.03.2011 Skąd: Warszawa
Reputacja: 15 |
Mam takie pytanie praktyczne, jak zrobić w excelu tak jak u Ciebie w dziale bukmacher wyskakiwał dropbox? pozdrawiam i oczywiscie +dzieki ode mnie |
| | |
| | #6 | |
Reputacja: 1907 | Cytat:
__________________ David Ferrer-Juan Martin Del Potro-Richard Gasquet-Marin Cilic-Philipp Kohlschreiber-Andy Roddick-Carlos Berlocq David Nalbandian-Ryan Harrison-Sam Querrey-Guillermo Garcia Lopez-David Goffin-Igor Sijsling-Guillaume Rufin Ana Ivanovic-Angelique Kerber-Kiki Bertens-Arantxa Rus-Flavia Pennetta | |
| | |
| | #7 |
| Dołączył: 04.01.2010 Skąd: xxx
Reputacja: 61 |
Bardzo fajny arkusz, zamierzam go przetestować ale już wiem, że będą problemy, które większość skwituje śmiechem - nie gram średnio pięciu kuponów dziennie, ale od 10 nawet do 40... Po prostu moją drogą jest obrót i dywersyfikacja na małych stawkach. Wolę 20 kuponów po 1zł niż 1 za 20zł - trudniej stracić na wyższym kursie. Za mało wierszy, dla mnie (1200 na miesiąc?), da się dodać to z automatu? Korzystam z lekkiego Gnumerica i nie wiem czy jak dodam to wszystko będzie poprawnie hulać. Mam dość zeszytów. Niech 2012 będzie rokiem cyfryzacji prywatnych statystyk.
__________________ Bez wtapiaczy nie będzie bukmacherki |
| | |
| | #8 |
| Dołączył: 05.07.2010 Skąd: Wro
|
Hej, mam pytanie. Wklepując do twojego arkusza typ: Kurs 1.85, stawka 100 zł, trafiony. Yield wynosi 185%, A przecież Yield to w tym przypadku: (185-100)/100 * 100% czyli 85%. Co źle rozumuję? edit: Chyba, że kolumnę "rozliczenie" uważasz jako zysk, to wtedy się zgadza, ale w kolumnie saldo wychodzi 85 zł, a powinno być 185. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Sav1ola ; 25-12-2011 o 15:34 |
| | |
| | #9 | ||
Cytat:
a saldo powinno być 85 zł. bo to różnica między sumą wygranych a sumą postawionych
__________________ David Ferrer-Juan Martin Del Potro-Richard Gasquet-Marin Cilic-Philipp Kohlschreiber-Andy Roddick-Carlos Berlocq David Nalbandian-Ryan Harrison-Sam Querrey-Guillermo Garcia Lopez-David Goffin-Igor Sijsling-Guillaume Rufin Ana Ivanovic-Angelique Kerber-Kiki Bertens-Arantxa Rus-Flavia Pennetta | ||
| | |
| | #10 |
| Dołączył: 05.07.2010 Skąd: Wro
|
Aha, ok. Dzięki za wyjaśnienie, myślałem, że saldo rozumiemy jako stan konta.
|
| | |
| | #11 |
Ponieważ byłem pytany na PW jak zwiększyć liczbę wierszy w arkuszu miesięcznym to wklejam to co odpisałem: W każdym arkuszu miesięcznym wykonujesz następujące czynności: W rozliczeniu miesięcznym a) pod wierszem kupony zmieniasz formułę "=150-LICZ.PUSTE(C2:C151)" na "=liczba_wierszy_jaką_chcesz_mieć-LICZ.PUSTE(C2:C_odpowiedni_wiersz_czyli_ostatni_z_ zadeklarowanych"* b) w trzech kolejnych komórkach (pod wygrane, przegrane i zwroty) zamiast H151 wpisujesz H_odpowiedni_wiersz_czyli_ostatni_z_zadeklarowanyc h c) pod suma stawek G151 zmieniasz na G z tą liczbą wiersza ostatniego z zadeklarowanych d) to samo pod suma wygranych tylko że przy literce "H" e) przy średnim kursie i średniej stawce zmieniamy odpowiednio F151 i G151 Analogicznie zmieniamy liczby 151 na odpowiednie w tabeli bukmacherskiej miesięcznej w kolumnach kupony, wygrane, przegrane, zwroty, suma stawek, suma wygranych oraz w tabeli kursów w kolumnach typy, wygrane, przegrane, zwroty, suma stawek, suma wygranych. Działanie to należy wykonać we wszystkich wierszach tabeli bukmacherskiej miesięcznej i kursów. Ostatnią czynnością jest zastosowanie tego rozwiązania do wszystkich arkuszy miesięcznych. Nie muszę pisać że fajnie jest dobrać sobie takie same kolorki jak były do 151 wiersza * - w tym arkuszu za _odpowiedni_wiersz_czyli_ostatni_z_zadeklarowanych należy podstawić liczbę wierszy jaką chcemy otrzymać+1
| | |
| | #12 |
| Dołączył: 15.03.2010 Skąd: Elbląg
Reputacja: 12 |
Witam Bardzo podoba mi się Twój arkusz i jest przydatny. Jeżeli gram single to nie mam problemu z zapisaniem tego, tylko nie wiem, jak mam wprowadzić do arkusza dane, jeśli gram np. 2 mecze i więcej na jednym kuponie. Jest jakaś możliwość, żeby to zapisać? Dzięki. Pozdrawiam. Hulio90 |
| | |
| | #13 | |
__________________ David Ferrer-Juan Martin Del Potro-Richard Gasquet-Marin Cilic-Philipp Kohlschreiber-Andy Roddick-Carlos Berlocq David Nalbandian-Ryan Harrison-Sam Querrey-Guillermo Garcia Lopez-David Goffin-Igor Sijsling-Guillaume Rufin Ana Ivanovic-Angelique Kerber-Kiki Bertens-Arantxa Rus-Flavia Pennetta | |
| | |
| | #14 |
| Dołączył: 15.03.2010 Skąd: Elbląg
Reputacja: 12 |
Dzięki. Btw w rubryce typy mogę umieścić tylko 1 typ? Chodzi o to, że w rubryce mecze dodaję w jednym wierszu 2 mecze, a typ mogę dodać tylko 1? Czy po prostu nie umiem tego dobrze zapisać ? |
| | |
| | #15 |
może skrin pomoże
| | |
| | #16 |
| Dołączył: 12.06.2011
Reputacja: 32 |
Tylko w kolumnie D, kiedy próbuję wpisać drugą jedynkę, albo dwójkę, dostaję informację, że w tej rubryce mogę wpisać tylko wartość "1" albo "2". Też mam w tym problem. Widzę, że ty masz jedno pod drugim
|
| | |
| | #17 |
Masz wersję arkusza z posta #3? Bo w nim jest wszystko w porządku
|
| | |
| | #18 |
| Dołączył: 09.02.2008 Skąd: Kielce
|
Potwierdzam .... problem jest ale tylko i wyłącznie w miesiącu STYCZEŃ reszta ok .... Da radę to poprawić ?
|
| | |
| | #19 |
Reputacja: 1907 | rzeczywiście, w miesiącu styczeń w kolumnie typ występował błąd, oto poprawiona wersja arkusza: http://speedy.sh/WyhVf/arkusz-FB.xlsx |
| | |
| | #20 |
| Dołączył: 11.07.2006 Skąd: Kraków
Reputacja: 9 |
całkiem spoko, trochę pozmieniam pod siebie, ale ogólnie bardzo fajny, dobra robota
__________________ http://i51.tinypic.com/w7k9ir.jpg |
| | |
|
|
| |
| | ||||
| Temat | Autor | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post |
| Arkusz kalkulacyjny Excel | futro_z_kreta | Programy Bukmacherskie | 57 | 04-04-2012 22:14 |
| Arkusz kalkulacyjny w Excel'u | woiitas | Kącik Ogólnobukmacherski | 1 | 21-12-2010 20:54 |
| Pytanie o program/arkusz | Persinho | Systemy Bukmacherskie | 1 | 08-08-2010 17:57 |
| Pytanie o program/arkusz | Persinho | Programy Bukmacherskie | 0 | 08-08-2010 17:56 |
| Arkusz wspomagający analize | raulito86 | Systemy Bukmacherskie | 31 | 06-06-2009 17:34 |