![]()
|
| |||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Szukaj | Dzisiejsze posty | Oznacz wszystkie fora jako przeczytane |
|
| | Udostępnij | Narzędzia wątku |
| | #1 |
| Dołączył: 14.12.2009
| Reklamowanie bukmacherów a ustawa hazardowa
Pozwolę sobie założyć nowy temat, bo chciałbym pod innym kątem spojrzeć na ustawę hazardową. Wielu z nas ma pewnie strony bukmacherski, na których reklamuje bukmacherów, głównie poprzez programy partnerskie. Zgodnie z nową ustawą reklamowanie bukmacherów na terenie Polski jest teraz nielegalne, co udało mi się potwierdzić w supporcie Betsafe: JA: Witam Mam nietypowe pytanie. Jestem uczestnikiem programu partnerskiego Betsafe. Chciałem zapytać czy w świetle nowej ustawy hazardowej uczestnictwo w programie partnerskim Betsafe i reklamowanie Waszych produktów na terenie Polski jest legalne? Czy mogę mieć z tego powodu nieprzyjemności? Domyślam się, że monitorujecie tą sprawę i będziecie mogli odpowiedzieć na to pytanie. Pozdrawiam Betsafe: Witam Pana, Jeśli pańska strona zarejestrowana jest w Polsce, to w świetle nowej ustawy nie może pan reklamować hazardu, również naszych serwisów. Pozdrawiam Wszyscy webmasterzy mają więc problem - albo zwinąć interes, albo zrobić coś żeby obejść ten przepis. W wątku "ustawa hazardowa" czytałem, że administracja przeniosła forum na serwery w Wielkiej Brytanii. Co jednak z podatkiem w takiej sytuacji? Czy to całkowicie rozwiązuje problem i naprawdę nikt w naszym kochanym kraju się nie przyczepi? Zachęcam do dyskusji co o tym myślicie, czy blokowanie stron jest realne i zrobić żeby jakoś to obejść. Nie ukrywam, że liczę na odpowiedź administracji, bo Was też ten problem dotyczy. |
| | |
| | #2 | ||
| Dołączył: 07.04.2007
Reputacja: 1 |
Witam, też trochę interesują się tą sprawą mimo tego, że własnej strony nie posiadam. Uważam, że jedynym rozwiązaniem jest przeniesienie strony na serwer zagraniczny gdzie reklama e-hazardu jest legalna. Wtedy informujemy partnera, że nasze serwery są zlokalizowany tu i tu i podelgamy prawu tego państwa. Cytat:
Cytat:
| ||
| | |
| | #3 |
|
To co dotychczas przeszło wystarcza - reklamowanie firm bukmacherskich jest nielegalne. Duże portale pousuwały już reklamy bukmacherów. Co do podatków - mi chodzi tylko o to jakie jest ryzyko, że mi przyjdzie np. z Londynu pismo z Urzędu Skarbowego, że mam coś tam uregulować. Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - czy linki tekstowe są traktowane jako reklama? Bo w zasadzie wejścia z banerów to 10% wszystkich wejść. Mogę więc spokojnie usunąć banery i zostawić podlinkowane nazwy bukmacherów. Tylko nie wiem jak to zostanie potraktowane. |
| | |
| | #4 |
srw - banner czy tekst jest traktowany jako reklama.
|
| | |
| | #5 |
| Dołączył: 02.08.2006
|
Sprawdziłem i faktycznie większość stron bukmacherskich, tych dużych, poprzenosiła swoje serwery za granicę i dalej trzymają reklamy buków. Zastanawiam się jednak dlaczego podobnie nie zrobiły portale takie jak onet, interia czy wp? Przecież to one najwięcej zarabiały na reklame bukmacherów internetowych |
| | |
| | #6 |
|
Podejrzewam, że to za dużo roboty dla nich, biorąc pod uwagę fakt, że reklamy buków to 0.1% czy 1% zysków tych portali. Strony bukmacherskie to inna sprawa bo tam jest to główne źródło zysku.
|
| | |
| | #7 |
| Ban Dołączył: 02.06.2006
Reputacja: 4 |
Sporo polskojęzycznych stron zdjęło reklamy bukmacherów. Co z Waszymi stronami? Również nie ryzykujecie?
|
| | |
| | #8 | |
| Forum VIP Dołączył: 05.05.2007 Skąd: Verona
Reputacja: 273 | Cytat:
__________________ SARKAZM - spotęgowana ironia o odcieniu zgryźliwym i pogardliwym. Oczywiście zgryźliwa ironia zależy od sytuacji, ale w kraju, w którym połowa obywateli jest kretynami nie można postępować inaczej. Trafny sarkazm nie jednej osobie dał do myślenia… a może wręcz pomógł. Pomogłem? Spodobała się analiza, albo Bóg wie co jeszcze? Fajnie. Kliknij komuś kto się o to doprasza. | |
| | |
| | #9 |
| Dołączył: 12.01.2010
|
Nie mozemy wstawiac juz bannerow i linkow tekstowych na nasze strony, ale nikt nam nie zakazal uczestniczenia w programie partnerskim! Przeciez majac poleconych graczy ciagle bedziemy dostawac prowizje od ich przegranych! I wydaje mi sie, ze nadal bedziemy mogli sie z tego rozliczac w US, bo juz nie reklamujemy bukmacherow a pieniadze z polecen ciagle dostajemy! Zgadza sie?
|
| | |
| | #10 | |
| Cytat:
| |
| | |
| | #11 | |
| Administrator Dołączył: 14.10.2005 Skąd: Malta/Śląsk
Reputacja: 605 | Cytat:
Mały off top, ale zaciekawił mnie ten fragment wypowiedzi...
__________________ Promocje Stycznia: 1. Promocja w WilliamHill - Darmowy zakład 25 euro!! ==> więcej informacji <== 2. Promocja w Betsson - 100% do 55zł lub darmowy zakład bez pierwszej wpłaty ==> więcej informacji <== 3. Promocja w Unibet - 100PLN darmowy zakład + odbierz gadżet od Unibet ==> Więcej informacji <== 4. Darmowe 50$ - zarejestruj się z promocyjnego linku, rozwiąż łatwy quiz, a otrzymasz 50$ za free ==> Więcej informacji <== | |
| | |
| | #12 |
|
@Marcin-Odra, załóż się że kolega wyżej nigdy nie rozliczał się z PP z US PS: Życzę powodzenia. Pójdźcie do US i powiedzcie, że chcecie rozliczyć się z PP w którym dostaliście kasę za skuteczne namówienie ludzi do hazardu. Gorzej prawa już chyba nie można w tej kwestii złamać. LOL |
| | |
| | #13 |
| Dołączył: 12.01.2010
|
A jak sie rozliczal Onet, WP, Sport.pl, Sports.pl, Gazeta.pl itd. za reklamy bukmacherow w Urzedzie Skarbowym ??? Rozliczali sie jak za reklamy to chyba jasn
Ostatnio edytowane przez erazmusz ; 01-02-2010 o 23:31 |
| | |
| | #14 |
| Dołączył: 20.09.2009 Skąd: No Man's Land
|
zawsze można prowadzić stronę po angielsku na angielskim serwerze i podpisywać się angielskim wymyślonym imieniem i nazwiskiem podstawy angielskiego każdy posiada.
__________________ "Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie." Victor Hugo "Nie sztuką jest zrobienie kupy z ciastka. Prawdziwym osiągnięciem jest zrobienie ciastka z kupy." kiepski_typer |
| | |
| | #15 | |
| Cytat:
| |
| | |
| | #16 | ||
| Moderator Dołączył: 24.01.2009 Skąd: Gdańsk
Reputacja: 1657 | Cytat:
Ale nie zmienia to faktu, że pracujesz wtedy na angielskim powiedzmy serwerze, więc szczerze mówiąc to mogą w pompkę Cię cmoknąć. To, że klikasz w klawiaturę na terenie naszego kraju nic nie znaczy, skoro pracujesz tak jakby w Anglii (w końcu na angielskim serwerze). Cytat:
Jest zasadnicza różnica między programem partnerskim, a reklamą, z programu partnerskiego czerpałeś dochód z gry u bukmachera internetowego i raczej się z tego nie rozliczałeś. No chyba, że jak wypłacasz siano od buka to się rozliczasz ze skarbówką, to spoko. A w reklamie do czasu ustawy nie było nic nielegalnego.
__________________ Fajna analiza ![]() Unibet World Cup Predictor - I miejsce w Polsce, II na świecie | ||
| | |
| | #17 | |
| Cytat:
| |
| | |
| | #18 |
ja jedynie mogą potwierdzić to co pisze ansos. Serwery w innych krajach są zabezpieczeniem dla autora strony, ale w razie "wpadki" odpowiada on za przestępstwo na terenie Polski. |
| | |
| | #19 |
|
Też uważam, że sam serwer nie wystarczy. Serwer+domena+język+właściciel - jak wszystko będzie zagraniczne to wtedy możesz czuć się bezpiecznie Swoją drogą - słyszeliście już może o jakimś przypadku ukarania kogoś za reklamę bukmachera? Bo ja nie, mimo, że reklam można znaleźć masę w necie. |
| | |
| | #20 | |
Reputacja: 1 | Cytat:
| |
| | |
|
|
| |
| | ||||
| Temat | Autor | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post |
| Nowa ustawa hazardowa/ prawo hazardowe | Ester | Kącik Ogólnobukmacherski | 2005 | 17-04-2011 22:23 |
| ankieta hazardowa | hajdi171 | Off Topic | 19 | 19-08-2010 18:28 |
| ustawa hazardowa | bukowina | Bet-at-home | 1 | 04-02-2010 18:24 |
| Ustawa hazardowa | h3sus | Off Topic | 1 | 21-12-2009 18:04 |