>>>BETFAN - TRIUMF BONUSA NAD BOOSTEM <<<<
>>> ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 200 ZŁ!<<<

Szama, jedzenie, smakołyki

trackbank 1,8K

trackbank

Użytkownik
a ja robię z serem mozzarellą i do tego dorzucam oliwkę (czarną lubię bardziej),posypuję je ziołami prowansalskimi w środek i zapiekam
ewentualnie z samym serem a potem ładuję jajko sadzone na górę
 
wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
A ja z innej beczki. Panowie, nie znam się na robieniu drinków ale chciałbym zrobić coś dobrego znajomym. Powiedzcie mi czy połączenie soku kaktus, grenadiny, lodu i wódki ma sens? Nie wiem jaka wódka byłaby dobra, czy czysta, czy np żurawinowa, pomoże ktoś obeznany?:)
edit:
danny1992, ja już lukałem po tych stronach, bardziej chodziło mi o opinię kogoś kto się na tym zna, czy po prostu taka mieszanka ma sens, ewentualnie co odjąć lub co dodać... ale thx za chęci:)
 
nikifor 402

nikifor

Forum VIP
A ja z innej beczki. Panowie, nie znam się na robieniu drinków ale chciałbym zrobić coś dobrego znajomym. Powiedzcie mi czy połączenie soku kaktus, grenadiny, lodu i wódki ma sens? Nie wiem jaka wódka byłaby dobra, czy czysta, czy np żurawinowa, pomoże ktoś obeznany?:)
Z Twojej propozycji na pewno wyjdzie bardzo słodki drink. Syrop grenadina sam w sobie bardzo słodki, wiadomo. Kaktus też jest sokiem dość słodkim. Także jak lubisz słodkie drinki, to śmiało możesz takiej kompozycji użyć. Myślę, że czysta tutaj byłaby jak najbardziej wskazana. Ewentualnie możesz trochę zbalansować tego drinka sokiem z cytryny. Możesz też wypróbować połączenie wódka, grenadina i sok coś z pokroju smaku limonki/lemoniady.
 
wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
Z Twojej propozycji na pewno wyjdzie bardzo słodki drink. Syrop grenadina sam w sobie bardzo słodki, wiadomo. Kaktus też jest sokiem dość słodkim. Także jak lubisz słodkie drinki, to śmiało możesz takiej kompozycji użyć. Myślę, że czysta tutaj byłaby jak najbardziej wskazana. Ewentualnie możesz trochę zbalansować tego drinka sokiem z cytryny. Możesz też wypróbować połączenie wódka, grenadina i sok coś z pokroju smaku limonki/lemoniady.
Dziękuję. Tak właśnie myślałem, chyba to faktycznie za słodkie będzie. Zrobię tak jak mówisz, dodam trochę wygniecionej limonki. Jak coś to wbijaj, dzięki za poradę:spokodfhgfh:
 
nikifor 402

nikifor

Forum VIP
Dziękuję. Tak właśnie myślałem, chyba to faktycznie za słodkie będzie. Zrobię tak jak mówisz, dodam trochę wygniecionej limonki. Jak coś to wbijaj, dzięki za poradę:spokodfhgfh:
Nie ma za co. Mam nadzieję, że jakoś pomogłem. Jak masz/ewentualnie ktoś ma jeszcze jakieś pytania związane z gastronomią to śmiało pisać ;)
Udanej imprezy @wojtas! ????
 
bam14 7,4K

bam14

Forum VIP
dla Tracka:
Czas: 10 minut
Ilość porcji: micha
składniki:
-20 dag sera żółtego
-puszka ananasa (najlepiej w kawałkach, nie będziesz musiał kroić)
-puszka kukurydzy
-majonez
-czosnek
-sól
-pieprz
+ przyprawy wedle uznania.
sposób przyrządzenia:
Kukurydzę i ananasa odsączyć. Ser pokroić w kostkę/plasterki, jak wolisz. Wszystko do michy. Na boku robisz dip. Do majonezu - u mnie 3 łychy - wciskasz ząbki czosnku, wedle uznania, zależy jak mocne potrawy lubisz - u mnie 3 ząbki. Dip dodajesz do michy, później mieszasz składniki, doprawiasz i odstawiasz na jakiś czas do lodówki. Gotowe.
Możesz też eksperymentować, czyli dodać do sałatki tuńczyka, szynkę, kurczaka, selera, por, cytrynę, musztardę, pekińską, rodzynki, co lubisz. Mnie w zupełności wystarczają trzy główne składniki.

Sałatka zajebista. Nie dość, że robi się ją bardzo szybko, to jeszcze jest tania, ~ 15zł za składniki. Polecam, 10/10.
 
trackbank 1,8K

trackbank

Użytkownik
Zrobię ją w sumie fajnie się może komponować ,wiadomo kukurydza i ananas da nutkę słodkości ,ser ,czosnek ostrości bez którego u mnie w kuchni ani rusz .
Sam zrobię jeszcze z ryżem i warzywami dorzucam szynkę :
ja robię z trzech torebek ryżu(na sypko ,posolić wodę) ,papryka najlepiej czerwona,ogórek,kukurydza,szynka mi najlepiej do niej pasuje konserwowa(nie wiem czego) i majonez ,sól i pieprz także standard ale lubię ją strasznie.Wszytko wymieszać . Ogólnie strasznie się zajawiłem na sałatki są proste a na maksa odżywczę
 
harvey 967

harvey

Użytkownik
Track coś pisał o kuchni regionalnej, więc dam jeden przepis, który jest dość popularny na Podlasiu, jednak ja go troszkę zmieniłem, żeby mi bardziej pasował.

Kiszona kapusta z boczkiem i kawałkami golonki.

- jedna średnia golonka
- 400 g surowego boczku
- 2 średnie cebule
- oliwa
- przyprawy
- chleb biały
- piwo

Na początku bierzemy jedną średnią golonkę, którą trzeba ugotować. Ja gotuję ja w różnych przyprawach, ale wegeta, sól, pieprz wystarczy, kto jak lubi może dodać piwa, wtedy smak jest wiadomo jaki. Na jednej patelni wstawiamy drobno pokrojoną cebulę i na małym gazie trzymamy ją aż będzie złotej barwy. Na drugiej patelni, również na małym ogniu podsmażamy drobno skrojony boczek. Dużo osób robi cebulę i boczek na jeden patelni, jednak ja z doświadczenia wiem, że oddzielnie robione mają po prostu bardziej wyrazisty smak. Teraz czas na kapustę. Najlepsza jest własnej roboty, jednak dość sporo czasu zajmuje, żeby dobrze była ukiszona, dlatego można też kupić w workach lub z beczki. Ja zawsze wyjmuję kapustę przez sitko tak, aby cała woda z niej została odsączona. Następnie biorę dużą patelnię, ewentualnie duży garnek, polewam lekko oliwą, wrzucam cała kapustę i gotuję ja na bardzo małym ogniu dość długo, aż kapusta zacznie robić się miękka i zacznie przybierać brązowy kolor. Wtedy dodaję do niej wcześniej zrobioną cebulkę oraz boczek i lekko przyprawiam pieprzem. Wszystko ładnie mieszam i jeszcze gotuję, aż kapusta będzie brązowa. Teraz wcześniej ugotowaną golonkę wyjmuję z wody i odkrajam od kości. Kroję ją na średnie kawałki. Wrzucam golonkę razem do kapusty i wszystko wstawiam do naczynia żaroodpornego. Można zrobić, że kawałki golonki będą na górze naczynia. Nie zamykamy naczynia zostawiamy je otwarte i wszystko wstawiamy na 15 minut do piekarnika około 200 stopni. Można po ok 10-12 minutach wymieszać wszystko by wszystkie kawałki golonki, były równo chrupiące. Ja podaję taką kapustę z normalnym Polskim chlebem, do piwa wg mnie jak znalazł. Idealne na dobre spotkanie przy piwku i meczu. Dużo roboty nie ma, a nie raz do mnie kuple wpadali i woleli taką kapustę ze świeżą golonką, niż jakiś kebab czy pizze.


Moja sałatka zwana kolorową. Idealna na imprezy i do wódeczki.

- kostka żółtego sera
- 4-5 ugotowanych jajek
- 6-7 ogórków kiszonych
- kawałek szynki
- groszek
- kukurydza
- sól, pieprz,
- dwa ząbki czosnku
- oliwa

W tej sałatce wszystko trzeba pokroić w małą kostkę. Na początku zawsze daję groszek bez wody na dół dużej salaterki. Później również bez wody kukurydzę, wszystko układane warstwami. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Teraz czas na szynkę również w kosteczkę. Ogórek kiszony i na samą górę ser żółty. Fajnie jak salaterka jest przezroczysta, wtedy warstwy bardzo ładnie wyglądają z boku. Teraz czas na sos/polewę. Do zwykłej szklanki wlewamy około 100-150 ml oliwy, najlepiej z oliwek. Do tego kroimy bardzo, ale to bardzo drobno czosnek. Najlepiej kroić, niż robić go w wyciskarce, gdyż pokrojony jest o wiele lepszy. Czosnek dodajemy do szklanki z oliwką do tego śmiało wsypujemy z 3-4 duże czubate łyżeczki pieprzu. Jak ktoś woli bardziej pieprzową to więcej, no i trochę soli jednak nie przesadzać. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas, około godziny. Następnie przed podaniem na stół, polewamy równomiernie tylko z góry sałatkę, najlepiej łyżką. Nie mieszamy sałatki, sos pięknie spłynie, dlatego, trzeba równo polać. Jest to u mnie rodzinna sałatka i jest na prawdę dobra, ja osobiście bardzo lubię ją do wódki ????


Lekka sałatka z pieczywem czosnkowym i białym winem, idealna kompozycja na wieczór z dziewczyną przy świecach.

- opakowanie sałaty rucola (w keżym Lidlu, Realu i innych takich)
- opakowanie sałaty roszponka
- może być sałata lodowa jak nie ma którejś z wymienionych wyżej
- ser feta
- pestki słonecznika
- suszona żurawina
- miód
- ocet balsamiczny
- czosnek granulowany
- bagietka
- masło czosnkowe
- wino (ja polecam półsłodkie Shutter Home około 23 zł)

Roszponkę i rucolę myjemy dokładnie i najlepiej wrzucić ją do suszarki na sałaty. A jak ktoś jej nie ma pod ręką to papierem jednorazowym osuszamy sałatę. Następnie rozrywamy ja na małe kawałki i wrzucamy do dużej salaterki lub miski. Kroimy na kostki fetę i wrzucamy na sałatę. Do tego rozsypujemy trochę pestek słonecznika i suszonej żurawiny. Teraz sos, najważniejsza sprawa. Bierzemy jakiś mały słoiczek, który nie będzie na już potrzebny, po dżemie czy po kawie jakiejś. Wlewamy do niego około 100 ml octu. Do tego dodajemy z 3 duże łyżki miodu i wsypujemy trochę czosnku granulowanego. Zamykamy słoiczek i mocno mieszamy ręką. Jak najdłużej, żeby wszystko było dobrze wymieszane. Otwieramy i próbujemy palcem, jeżeli coś przebija to trzeba dodać drugiego składniku. Jak czuć ocet to troszkę miodu, jak miód to trochę octu i tak, aż będzie nam smakował. Sos jest na prawdę dobry bo różne smaki są, którą oddzielnie są bardzo wyraziste, więc trochę zajmie jak się odpowiednio wybierze proporcje, ale warto. Zrobiony sos odstawiamy w słoiczku. Teraz bagietka, albo robicie ją sami, albo kupujecie w biedronce czy innym sklepie, tylko powinna być czosnkowa. Jak już bagietka będzie wyjęta z pieca to trzeba jeszcze wstrząsnąć słoiczkiem i polać sałatkę. Dla mnie bardzo dobra lekka sałatka, razem z lekko schłodzonym winem super sprawa na kolację z dziewczyną, lub też sałatka tak o na imprezę jakąś. W załączniku wrzucam jak wygląda ta sałatka.


Bardzo lubię osobiście coś porobić w kuchni. Jednak tylko wtedy jak ja sam do niej wchodzę i nikt mi nie karze ???? Jak coś to jeszcze wrzucę kilka takich dań jak będzie jakieś zainteresowanie.
 
S 408

swergoc

Użytkownik
Ciekawie brzmi ta kolorowa sałatka ???? Będzie trzeba wypróbować.
Macie jeszcze jakieś pomysły co można zrobić na imprezę sylwestrową? Najlepiej coś nie trudnego, bo moje umiejętności kulinarne do najwyższych nie należą :p
 
E 0

ejdzi

Użytkownik
koreczki dobre na wszystko ;D
Od siebie proponuję bardzo szybką i tanią sałatkę:
Składniki:
1 opakowanie mix sałat z rukolą
cytryna
musztarda
olej
miód
Do małego słoiczka/ miseczki po kolei dodajemy: 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oleju. Zawartość łączymy ze sobą, żeby powstał jednolity sos. Sosem polewamy wyłożoną do dużej miski sałatę i mieszamy.
Enjoy ;)
 
qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Jakieś pomysły na danie z ryżem ? Co można by do tego zrobić ? Tj. głównie chodzi mi aby wymyślić do tego jakiś sos, ewentualnie kawałek chudego mięsa.Macie coś ciekawego do zaproponowania ?
Z góry dzięki.
 
J 0

joten

Użytkownik
Bardzo proste, a bardzo dobre - wyszukajcie w google &quot;szybka tarta z pieczarkami, serem i wędliną&quot;
Ciasto francuskie jest super z wszystkimi dodatkami, nie trzeba się wielce wysilać żeby stworzyć coś smacznego.
 
W 0

wdowa

Użytkownik
koktajl:
szklanka białka sojowego,
pół litra mleka,
szklanka lodów
wszystko do blendera i otrzymujemy najlepszy koktajl na świecie
 
Do góry Bottom